Νέα

18/06/2017 Η νέα τάση με τα κοκτέιλ ελαιολάδου ήρθε από το εξωτερικό για να μείνει

Σαρώνουν τις προτιμήσεις των νέων τελευταία τα κοκτέιλ με ελαιόλαδο. Η νέα τάση μπορεί να ξεκίνησε από χώρες του εξωτερικού, όπως γίνεται συνήθως, έχει όμως επεκταθεί τελευταία αρκετά στην χώρα μας, στην πρωτεύουσα, αλλά και στην επαρχία.

Αρκετά βήματα στο συγκεκριμένο πεδίο έχει κάνει ο γνωστός bartender Μιχάλης Μποτωνάκης που χρησιμοποιεί βιολογικό ελαιόλαδο από το ορεινό Σέλινο και μια σειρά από πρωτότυπα υλικά.

Τα κοκτέιλ παρουσιάστηκαν πρόσφατα και επίσημα σε εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων, ενώ είναι πιθανό να αποτελέσουν τα «ισχυρά όπλα» του Μιχάλη Μποτωνάκη σε κάποιον από τους πολλούς διαγωνισμούς για bartender που συμμετέχει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Τα πρώτα σχόλια για
τα δύο κοκτέιλ με ελαιόλαδο είναι πολύ θετικά. Πλέον για τους bartenders υπάρχει μια ισχυρή τάση αξιοποίησης νέων υλικών για τα κοκτέιλ καθώς «στο σύγχρονο bartending χρησιμοποιούμε υλικά και προσθέτουμε στοιχεία που πριν από 5 χρόνια ούτε εμείς οι ίδιοι δεν φανταζόμασταν», λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας bartender.

Έξτρα παρθένο σε φιάλες για μαζική εστίαση

Σε μη επαναγεμιζόμενες μικρο-συσκευασίες θα προσφέρεται προσεχώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, βρήκαν «κοινό τόπο» και προτίθενται να υιοθετήσουν προσεχώς το πάγιο
αίτημα αρκετών φορέων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται πως η χρήση μικρών μη επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στους χώρους μαζικής εστίασης καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης αποτέλεσαν δυο εκ των βασικότερων αιτημάτων των προτάσεων που υπέβαλαν ο ΣΕΒΙΤΕΛ και ο ΣΕΔΗΚ στο πλαίσιο της πρόσφατης διαβούλευσης σχετικά με τους νέους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων.

Έτσι, ο ΣΕΒΙΤΕΛ πρότεινε τη συμπλήρωση του άρθρου 55 του Κεφαλαίου 4 ως εξής: «Το ελαιόλαδο που προορίζεται για χρήση από τον τελικό καταναλωτή στους χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, νοσοκομεία, καντίνες και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις), μπορεί να διακινείται μόνο σε μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες ή σε συσκευασίες μιας χρήσης».

Από τη μεριά του ο ΣΕΔΗΚ πρόσθεσε την υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης, επανυποβάλλοντας ουσιαστικά αντίστοιχο παλαιότερο υπόμνημά του. Στην πρόταση του ΣΕΔΗΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η υποχρεωτική αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους εστίασης, ρυθμίστηκε νομοθετικά με την ΥΑ 2-861/22-8-2013. Ωστόσο, καίτοι έχουν παρέλθει ήδη 3 χρόνια από την έκδοση της απόφασης αυτής, το μέτρο, δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί στην πράξη. Η εφαρμογή αυτή πρέπει να γίνει με σύσταση στις αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχου και να αρχίσει με την έκδοση προειδοποιητικής εγκυκλίου στις επιχειρήσεις εστίασης [...]».

http://www.agronews.gr/el/arthro/157012/i-nea-tasi-me-ta-kokteil-elaioladou-irthe-apo-to-exoteriko-gia-nameinei/