Νέα

15/06/2017 Ισορροπεί ψηλά το ελαιόλαδο λόγω ζήτησης και μειωμένης σοδειάς

Προϋποθέσεις να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα της τελευταίας εμπορικής περιόδου, μετά από τρία χρόνια σταθερής ανόδου, δείχνουν οι τιμές του ελαιολάδου.

Η ξηρασία προεξοφλεί αναιμικές σοδειές στις βασικές ελαιοπαραγωγικές ζώνες και η ζήτηση παγκοσμίως διευρύνεται. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν τους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς, Ισπανούς, να πριμοδοτούν πλέον την ποιότητα, παρά την ποσότητα, έχοντας εν τω μεταξύ κατακτήσει μεγάλα μερίδια στην παγκόσμια αγορά, τότε πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή η διατήρηση των τιμών παραγωγού, για πολύ καιρό ακόμη, σε υψηλά επίπεδα.

Στο ένδιαφερον τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τον δικό του ρόλο παίζει μεταξύ άλλων και ο καιρός. Θέλετε η κλιματική αλλαγή για την οποία γίνεται πολύς λόγος, θέλετε οι πολυετείς κύκλοι στους οποίους αναφέρονται συχνά οι μετεωρολόγοι, οι μεσογειακοί ελαιώνες δείχνουν να υποκλίνονται όλο και συχνότερα στα κελεύσματα του καιρού.

Η πρωτοφανής ξηρασία άλλωστε που επικρατεί στις ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα) αλλά και τις αφρικανικές (Τυνησία κ.λπ.) είναι χαρακτηριστικό δείγμα και ήδη κάνει τους διεθνείς αναλυτές να προεξοφλούν κουρεμένες σοδειές και την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο (2017-2018). Στην χώρα μας, εκτιμούν οι Financial Times, με ανάλυσή τους, προβλέπεται ελλειμματική σοδειά, με απλά λόγια δηλαδή μια παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους ελαιολάδου, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα παράπονα εκ μέρους των καλλιεργητών για μειωμένα ποσοστά καρπόδεσης, κατά τόπους.

http://www.agronews.gr/el/arthro/157082/isorropei-psila-to-elaiolado-logo-zitisis-kai-meiomenis-sodeias/