Νέα

12/06/2017 Χαλάζι χτύπησε μηδική κι ελιές Αιτωλοακαρνανίας

Ξεκίνησε η αναγγελία ζημιάς σε μηδική και ελιές της Αιτωλοακαρνανίας, για 15 μέρες.

Ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους, την έντονη βροχή και το χαλάζι παρουσιάζουν καλλιέργειες με μηδική και ελαιώνες στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, με τον ΕΛΓΑ Αγρινίου να έχει προχωρήσει ήδη στην αναγγελία ζημιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε η Ένωση Αγρινίου με το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, μέχρι στιγμής έχουν γίνει αναγγελίες για ζημιές σε καλλιέργειες λόγω χαλαζόπτωσης σε χωριά της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας (Παπαδάτες, Ματαράγκα, Αβώρανη, Καλύβια).

Ενημέρωση για προβλήματα σε ελιές υπήρξε και από παραγωγούς του Μενιδίου, ενώ ζημιές σε κομμένη μηδική καταγράφονται και στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιλοχίας.

Να σημειωθεί ότι η ελιά βρίσκεται αυτό το διάστημα στο στάδιο της καρπόδεσης και όποιες ζημιές προκαλούνται από καιρικά φαινόμενα, καλύπτονται συνήθως από τον ΕΛΓΑ.

Σε κάθε περίπτωση, έντονη η κακοκαιρία και η χαλαζόπτωση, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και σήμερα, ήταν το χειρότερο σενάριο για τους καλλιεργητές και ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς, που τη φετινή χρονιά ανέμεναν έτσι και αλλιώς μικρότερη παραγωγή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πλήρης εικόνα πρόκειται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, καθώς οι παραγωγοί έχουν περιθώριο 15 ημερών μέχρι να υποβάλλουν αναγγελία ζημιάς στους ανταποκριτές.

http://www.agronews.gr/agora/apozimioseis-/arthro/157070/halazi-htupise-midiki-ki-elies-aitoloakarnanias-/