Νέα

12/06/2017 Προβληματική καρπόδεση ελιάς δίνει η πρώτη αυτοψία

Λίγο πριν το τέλος της εμπορικής περιόδου που διανύουμε και εν αναμονή των πρώτων προβλέψεων για τη νέα σεζόν (2017-2018) ανεβάζει στροφές η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο και σε περιοχές, που όλο το προηγούμενο διάστημα, κυμαίνονταν χαμηλότερα. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και εν μέσω ανησυχιών λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση, εμπορικές πράξεις στα 4 ευρώ το κιλό.

Τώρα αρχίζουν και φαίνονται τα πρώτα σημάδια από την έντονη ξηρασία που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες στις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις της χώρας. Σε πολλές περιοχές, όπου εκ πρώτης όψεως η ανθοφορία έδειχνε καλή, τα δεδομένα όσον αφορά στην καρπόδεση αλλάζουν, βγάζοντας στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα. Πιο πολλά από αυτά, αφορούν περιοχές της Πελοποννήσου και εν μέρει της Δυτικής Ελλάδας, όπου, σε αντίθεση με πέρσι, έπεσαν λιγοστές έως καθόλου βροχές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ν’ αναγκαστούν να ποτίσουν.

Σημαντική μείωση στα ποσοστά καρπόδεσης της ελιάς, φέρνουν όπως όλα δείχνουν φέτος, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηροί άνεμοι που επικράτησαν στην επαρχία Κυνουρίας στην Αρκαδία. Παράλληλα, δύσκολη περιγράφεται έως έναν βαθμό η κατάσταση στην Κρήτη που επλήγη επίσης από την ξηρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της (π.χ. Σητεία) δεν έλειψαν τελευταία οι φθορές, επιπρόσθετα, από τους λυσσασμένους ανέμους και το χαλάζι. Σημειωτέον, ότι οι Κρητικοί φοβούνται και μια «επέλαση» του δάκου, καθώς οι συνθήκες υγρασίας και ζέστης που επικρατούν, ευνοούν την ανάπτυξή του.

Καλυτερη εικόνα όσον αφορά στην καρπόδεση δίνουν η Λακωνία και η Μεσσηνία, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ως ώρας τουλάχιστον, ιδιαιτέρως σημαντικά προβλήματα. Αντιθέτως, στην Ανατολική Ελλάδα (Φθιώτιδα για παράδειγμα), όπου και έβρεξε αρκετά, υπάρχουν σχετικές αναφορές, αν και περιορισμένες. Παράπονα για την καρπόδεση κάνουν οι παραγωγοί και στις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως βορειότερα, και συγκεκριμένα στην Θεσσαλία, πολλά λιοστάσια θα μείνουν χωρίς παραγωγή φέτος.


Εν τω μεταξύ, ακόμα και σε περιοχές της χώρας, όπου τους προηγούμενους μήνες, η τιμή κυμαινόταν λίγο πάνω από τα 3,5 ευρώ το κιλό, όπως η Κρήτη, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εκτινάχθηκε στα 4 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, οι συγκεκριμένες πράξεις μπορεί να αφορούν μεν μεμονωμένους παραγωγούς και πράξεις, ωστόσο αφήνουν περιθώρια, ακόμη κι αν πλησιάζουμε στη συγκομιδή της νέας χρονιάς (2017-2018), για περαιτέρω τόνωση στο κλείσιμο.

Το βασικό χαρακτηριστικό στην συγκεκριμένη ελαιοπαραγωγική ζώνη, είναι ότι ακόμα και στις αρχές Ιουνίου, όπως λέει το ρεπορτάζ, αρκετοί παραγωγοί επιμένουν να μην «κόβουν λάδι» ευελπιστώντας σε υψηλότερες τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Την ίδια ώρα, οι τυποποιητές του νησιού που ετησίως εμφιαλώνουν 20 με 30 χιλ. τόνους έξτρα παρθένου έχουν στραφεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε άλλες περιοχές, όπως η Λακωνία και η Λέσβος.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό, όμως, και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές ζώνες. Στο νομό Λακωνίας οι όποιες εμπορικές πράξεις στο ποιοτικό ελαιόλαδο αφορούν μια τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 4,00 έως 4,30 ευρώ το κιλό. Στην Λέσβο οι τιμές παραμένουν κολλημένες πέριξ των 3,50 ευρώ, ενώ στην Κόρινθο, ως επί το πλείστον κυμαίνονται μεταξύ 3,80 -3,90 ευρώ. Το κλίμα αυτό «περνά» και στην όμορη Μεσσηνία, με τις τιμές να φτάνουν τα 3,80-3,90 ευρώ.

Κείμενο του Αλέξανδρου Μπίκα
http://www.agronews.gr/agora/eboreumata/arthro/157030/provliatiki-karpodesi-elias-dinei-i-proti-autopsia/